Voeding kan 24/24, 7/7 afgehaald worden aan onze automaat

Artrose is een aandoening aan de gewrichten. Het wordt veroorzaakt door schade aan het kraakbeen. Dit kraakbeen bedekt elk gewricht en dient als stootkussen. Door deze schade wordt het kraakbeen omgezet in bindweefsel en zelfs nieuw bot. Hierdoor kan het gewricht niet meer soepel functioneren en veroorzaakt elke beweging van het gewricht pijn. Deze gewrichtsslijtage/ontsteking is ongeneeslijk.
Artrose komt heel veel voor bij onze honden en katten. We zien het vooral bij oudere dieren maar ook jonge honden en katten kunnen er last van hebben.

ARTROSE KAN VERSCHILLENDE OORZAKEN HEBBEN ZOALS:

  1. Overbelasting van de gewrichten 
  2. Door een ongeluk/trauma  
  3. Door genetische predispositie (scottisch Fold katten, Teckels, Buldog, Labradors en Duitse herders zijn bekende voorbeelden)
  4. Overgewicht is ook een belangrijke oorzaak van artrose

SYMPTOMEN VAN ARTROSE

BEHANDELING

Artrose doet in de meeste gevallen pijn ook al laten onze dieren dit niet altijd duidelijk zien. Het is daarom belangrijk om veranderingen in het gedrag van de dier en symptomen van artrose aan te kaarten bij de dierenarts. Omdat artrose een progressieve, chronische aandoening is kunnen we het niet genezen maar kunnen we je hond of kat wel ondersteunen. Hoe sneller we er bij zijn hoe trager de vooruitgang van artrose zal gaan en hoe beter we de pijn kunnen bestrijden.

BEWEGING EN RUST

Bij artrose is het belangrijk dat je in beweging blijft, dit smeert de gewrichten. Zorg voor langzaam opbouwende en gelijkmatige beweging meerdere keren op een dag en periodes waarin je hond of kat voldoende rust kan nemen. Ontwijk belastende en explosieve bewegingen zoals traplopen, springen en bal- en trek spellen

THERAPIE

Hier zijn verschillende opties zoals: osteopathie, fysiotherapie, hydrotherapie en lasertherapie. Deze vormen van behandeling zorgen voor de ondersteuning van spieren en gewrichten waardoor bewegen makkelijker gaat. Tevens zorgt dit ook voor een verlichting van het pijngevoel in het aangetaste gewricht.

VOEDING EN SUPPLEMENTEN

Specifieke supplementen kunnen een bijdrage leveren aan honden en katten met artrose. Onder andere omega-3-vetzuren,collageen type 2, hyaluronzuur therapie, glucosamine, chondroïtine en antioxidanten kunnen gewrichtskraakbeen ondersteunen of werken ontstekingsremmend. Door deze ondersteuning kan het gebruik van pijnstillers worden verminderd of uitgesteld.
Er zijn verschillende producten op de markt hiervoor met elk hun specifieke samenstelling van 1 of meer van bovenstaande producten. Let wel op dat bij deze supplementen de dosis van het actieve bestanddeel een belangrijke factor is bij de optimale werking van het product.

PIJNSTILLERS

Klassieke ontstekingsremmers en pijnstillers gaan de gewrichtsontsteking tegen en verlichten de pijn die hiermee gepaard gaat. Omdat we in de meeste gevallen de oorzaak niet kunnen aanpakken enkel de symptomen onderdrukken zijn dit frequent levenslange behandelingen. Deze medicatie kan in meer of mindere mate bijwerkingen op lange termijn veroorzaken. Daarom proberen we met een combinatie van verschillende therapieën de toediening van deze medicatie zo lang mogelijk uit te stellen.
Tegenwoordig zijn er nieuwe producten op de markt die meer specifiek de artrose pijn bestrijden en veel minder bijwerkingen heeft dan de klassieke ontstekingsremmers /pijnstillers.
Wens je hierover meer informatie dan bespreek je dit het best met je dierenarts om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

GEZOND LICHAAMSGEWICHT

Je hond of kat op zijn ideaal gewicht krijgen is wellicht nog een van de belangrijkste behandelingen bij artrose. Te zware dieren belasten hun gewrichten meer en waardoor er sneller slijtage optreedt.

Voor een optimale behandeling van artrose moeten verschillende behandelingen worden gecombineerd.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0

Sarah Andries

Sarah van KatteZacht is een professioneel kattentrimster die exclusief samenwerkt met onze praktijk. Sinds 2019 is KatteZacht de referentie voor een kat- en vachtvriendelijke verzorging in Bornem en het Waasland. Een tweetal keer per maand is Sarah (op afspraak) aanwezig in de praktijk en helpt ze jouw kat zich weer goed te voelen in zijn/haar vel. Je kan de afspraak vachtverzorging combineren met een medische controle indien gewenst. Een afspraak inboeken doe je door contact op te nemen via sms/Whatsapp op het nummer 0485 30 72 48 – Sarah stemt dan verder met jou en met de praktijk af.

Klanten van de praktijk zijn ook steeds welkom in de gezellige trimstudio in Temse voor een afspraak. Voor meer informatie over hoe Sarah werkt, kan je een kijkje nemen op de socials van KatteZacht of op www.kattezacht.be

Olivier Legros

Hallo, ik ben Olivier en ik ben afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit van Gent in 2011. Na het afstuderen heb ik in enkele dierenklinieken gewerkt om uiteindelijk terecht te komen bij Dierenartsen Amana. Ik volg regelmatig bijscholingen maar in het bijzonder leg ik me toe op de cardiologie.

Kris De Ceulaer

Hallo, Ik ben Kris en ik ben in 2004 afgestudeerd als dierenarts. Ik begon mijn loopbaan aan de Universiteit van Antwerpen en behaalde daar een doctoraat in 2011. Ik wist op dat moment dat ik niet heel mijn leven aan de Universiteit wilde werken en heb verder gestudeerd voor Osteopathie bij dieren, eerst in Nederland, dan in Frankrijk. In 2010 behaalde ik het diploma en startte ik Dierenosteopaat.be, mijn praktijk. Dit heb ik aangevuld met een diploma acupunctuur bij dieren in 2016, en Chinese Voedingsleer. Mijn behandelingen bestaan dus uit het opmaken van een energetische balans, al of niet acupunctuur indien nodig, en dan het loswerken van de spanningen met osteopathie. 

Ik werk in 2 praktijken maar voornamelijk bij Dierenartsen Amana. Ik volg bijscholingen in binnen- en buitenland en geef ook les in het vakgebied van osteopathie bij dieren.

Geoffrey Cuvelier

Hallo allemaal, Mijn naam is Geoffrey en ik ben afgestudeerd als dierenarts in 2004. Na bijna 4 jaar in een orthopedische praktijk en verschillende 1e lijn praktijken gewerkt te hebben, besloot ik om in 2008 mijn eigen praktijk in Bornem op te richten. Dit was het begin van de dierenartsenpraktijk Cuvelier. Na verloop van tijd kwamen er meer dierenartsassistenten en dierenartsen met mij samenwerken en besloten we in 2023 om de praktijk te hernoemen naar Dierenartsen Amana. 

Ik volg regelmatig bijscholingen in de algemene diergeneeskunde, maar ook specifiek in de chirurgie, interne diergeneeskunde en medische beeldvorming (RX en echografie).    

Verder zit ik ook in het bestuur van de dierenwelzijnsraad van Bornem, die levert advies naar de gemeente dat betrekking heeft op het algemeen welzijn van alle dieren in onze gemeente, en in het bestuur van de Regionale Rivierenland, een vereniging die bijscholingen organiseert voor dierenartsen in Vlaanderen.

Renée Rozemeijer

Hoi, ik ben Renée en ik ben afgestudeerd als dierenarts in 2020 aan de Universiteit in Gent.. Na mijn afstuderen ben ik opzoek gegaan naar een dierenartsenpraktijk die aansluit bij mijn visie als dierenarts en ben zo terecht gekomen bij Dierenartsen Amana. Hier behandel ik graag al jullie viervoeters en volg ik in het bijzonder de allergie- en huidpatiënten op. 

Ik volg regelmatig bijscholingen in de algemene diergeneeskunde, dermatologie, allergieproblemen, voeding en bijzondere huisdieren.