Voeding kan 24/24, 7/7 afgehaald worden aan onze automaat

Een nieuwe pup in huis! Alles wat je moet weten voor een goede start.

Gefeliciteerd met je nieuwe puppy! Het verwelkomen van een pup is een bijzonder moment vol vreugde en enthousiasme, maar het kan ook een drukke periode zijn waarin je veel nieuwe dingen moet leren. In deze blog helpen we je op weg met handige tips en adviezen zodat jij en je puppy een goede start kunnen maken. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Wat heb je nodig? Een goede voorbereiding is essentieel om je nieuwe huisgenoot een warm welkom te geven. Hieronder vind je een lijst met de basisbenodigdheden voor je pup:

– Halsband of tuigje en hondenriem: zorg voor een stevige brede halsband of voor een goed passend tuigje, zoals de Perfect Fit-harnassen. Deze bieden comfort en veiligheid en kunnen worden verrijkt met een persoonlijk naamplaatje. 

– Voeder- en drinkbak: kies voor bakken die stevig en makkelijk schoon te maken zijn zoals roestvrijstaal/inox of keramiek. 

– Bench en/of hondenmand: een bench kan helpen bij de zindelijkheidstraining en biedt je puppy een eigen veilige plek om te rusten.

– Voeding: kies voor kwalitatief goede voeding die geschikt is voor puppy’s, aangepast aan hun ras en grootte.

– Speelgoed en kauwspeeltjes: het is niet alleen goed voor de ontwikkeling van de pup maar door samen te spelen wordt de band onderling ook versterkt. Het kan ook voorkomen dat je puppy op meubels gaat kauwen.

– Hondenpoepzakjes: onmisbaar tijdens wandelingen om je omgeving schoon te houden.

– Tandenborstel en tandpasta voor honden: het is belangrijk om al vroeg te beginnen met de mondverzorging van je pup om dit vlot te laten verlopen. 

Met dit basispakket ben je goed voorbereid op de komst van je puppy en zorg je ervoor dat hij zich snel thuis voelt.

Het chippen en registreren van je puppy
Vanaf een leeftijd van 8 weken mag je je puppy meenemen naar huis. In veel gevallen is je pup dan al voorzien van een paspoort en een chipnummer. Dit chipnummer is van groot belang, want het maakt het mogelijk om de eigenaar van een verdwaalde hond te achterhalen. Dierenartsen, politie of dierenasielen kunnen het chipnummer scannen en de eigenaar opsporen. 

Zorg ervoor dat het chipnummer van je puppy op jouw naam staat geregistreerd. Dit kan de fokker voor je regelen, maar het kan ook gemakkelijk worden gedaan tijdens een bezoek aan ons. Een correcte registratie kan veel zorgen voorkomen mocht je pup ooit verdwalen.

Bescherm je pup tegen parasieten: vlooien, teken en wormen
Tijdens het ontdekken van de wereld komt je puppy in aanraking met verschillende parasieten, zoals vlooien, teken en wormen. Deze parasieten kunnen niet alleen vervelend zijn, maar ook schadelijk zijn voor de gezondheid van de pup, eventuele andere huisdieren en jezelf. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen en detectie-mogelijkheden beschikbaar.

– Vlooien en teken: Zelfs in de koudere maanden kunnen vlooien en teken actief zijn, vooral in België waar het zelden langdurig vriest. Het is daarom belangrijk om je puppy maandelijks of driemaandelijks te beschermen tegen deze parasieten en dagelijks te controleren na een lange wandeling. 

– Wormen: Puppy’s moeten maandelijks behandeld worden tegen wormen van 2 tot 6 maanden oud. Daarna wordt aangeraden om dit 2 tot 4 keer per jaar te doen. Indien het minder wenselijk is om ontwormingsproducten te gebruiken kan er ook maandelijks gecontroleerd worden door middel van een mestonderzoek. 

Het tijdig behandelen van je puppy beschermt niet alleen hem, maar ook je huis en gezin tegen ongewenste bezoekers.

Vaccinaties: bescherming tegen ernstige ziekten
Hoewel het voor niemand leuk is om een prik te krijgen, zijn vaccinaties van groot belang om je puppy te beschermen tegen ernstige, soms dodelijke, infectieziekten. Gelukkig heeft je puppy vaak al zijn eerste vaccinatie gekregen voordat hij naar huis komt. Na deze eerste vaccinatie heeft je pup nog twee vervolgafspraken bij de dierenarts nodig, met telkens 3 – 4 weken ertussen. Zodra alle vaccinaties zijn toegediend, is je puppy beschermd en klaar om de wereld verder te ontdekken.

Wanneer je pup in het buitenland is geboren moet er helaas iets langer worden gewacht op de komst van je nieuwe metgezel. Om over de grens te mogen reizen naar België moet elke hond gevaccineerd worden voor Rabiës. Deze vaccinatie kan worden gegeven op een leeftijd van 12 weken en heeft 21 dagen nodig om in werking te treden, Pups vanuit het buitenland mogen dus pas vanaf 15 weken naar de nieuwe eigenaar.

Voeding: een gezonde start voor je puppy
In de eerste dagen thuis is het vaak verstandig om je puppy hetzelfde voer te geven als bij de fokker, om de overgang naar zijn nieuwe omgeving zo soepel mogelijk te laten verlopen. Na deze gewenningsperiode kun je overstappen op het voer van jouw keuze. Het is belangrijk om dit geleidelijk te doen om maag- en darmproblemen te voorkomen. Gebruik de “25%-regel”: vervang om de twee dagen 25% van het oude voer door het nieuwe voer. Zo geef je het spijsverteringssysteem van je puppy de tijd om te wennen aan de nieuwe voeding.

Zindelijkheidstraining en wandelen: een gestructureerde aanpak
Zindelijkheid is een belangrijk trainingsaspect in de eerste maanden. Een goede tip is om je puppy na elke activiteit (slapen, eten, spelen) direct naar buiten te brengen om zijn behoefte te doen. Wanneer hij op de juiste plek plast of poept, beloon hem dan rijkelijk met een snoepje of speeltje en/of wees zeer enthousiast!

Daarnaast is het goed om je puppy dagelijks uit te laten om zijn zintuigen te prikkelen en hem te laten wennen aan de buitenwereld. Zorg er wel voor dat je de wandelingen rustig opbouwt. Een handige vuistregel is: laat je puppy 4 tot 5 keer per dag uit en houd de duur van de wandeling beperkt tot 5 minuten per maand dat de puppy oud is. Een pup van 8 weken oud mag dus maximaal 10 minuten per keer wandelen.

Let op: zware belasting, zoals traplopen en spelen in diep zand, moet worden vermeden in de eerste maanden. Dit kan de groei van de gewrichten negatief beïnvloeden.

Tot slot: geniet van deze bijzondere tijd!

Het opvoeden van een puppy is een prachtige ervaring vol mooie momenten, maar het kan ook uitdagend zijn. Door goed voorbereid te zijn en de juiste zorg te bieden, zorg je ervoor dat je puppy gezond en gelukkig opgroeit. Vergeet niet om volop te genieten van deze bijzondere tijd – voordat je het weet, is je kleine pup een volwassen hond!

Mocht je vragen hebben of behoefte hebben aan advies, aarzel dan niet om contact op te nemen met het Amana team. Wij helpen je graag verder en wensen jou en je nieuwe gezinslid een fijne tijd samen!

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0

Sarah Andries

Sarah van KatteZacht is een professioneel kattentrimster die exclusief samenwerkt met onze praktijk. Sinds 2019 is KatteZacht de referentie voor een kat- en vachtvriendelijke verzorging in Bornem en het Waasland. Een tweetal keer per maand is Sarah (op afspraak) aanwezig in de praktijk en helpt ze jouw kat zich weer goed te voelen in zijn/haar vel. Je kan de afspraak vachtverzorging combineren met een medische controle indien gewenst. Een afspraak inboeken doe je door contact op te nemen via sms/Whatsapp op het nummer 0485 30 72 48 – Sarah stemt dan verder met jou en met de praktijk af.

Klanten van de praktijk zijn ook steeds welkom in de gezellige trimstudio in Temse voor een afspraak. Voor meer informatie over hoe Sarah werkt, kan je een kijkje nemen op de socials van KatteZacht of op www.kattezacht.be

Olivier Legros

Hallo, ik ben Olivier en ik ben afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit van Gent in 2011. Na het afstuderen heb ik in enkele dierenklinieken gewerkt om uiteindelijk terecht te komen bij Dierenartsen Amana. Ik volg regelmatig bijscholingen maar in het bijzonder leg ik me toe op de cardiologie.

Kris De Ceulaer

Hallo, Ik ben Kris en ik ben in 2004 afgestudeerd als dierenarts. Ik begon mijn loopbaan aan de Universiteit van Antwerpen en behaalde daar een doctoraat in 2011. Ik wist op dat moment dat ik niet heel mijn leven aan de Universiteit wilde werken en heb verder gestudeerd voor Osteopathie bij dieren, eerst in Nederland, dan in Frankrijk. In 2010 behaalde ik het diploma en startte ik Dierenosteopaat.be, mijn praktijk. Dit heb ik aangevuld met een diploma acupunctuur bij dieren in 2016, en Chinese Voedingsleer. Mijn behandelingen bestaan dus uit het opmaken van een energetische balans, al of niet acupunctuur indien nodig, en dan het loswerken van de spanningen met osteopathie. 

Ik werk in 2 praktijken maar voornamelijk bij Dierenartsen Amana. Ik volg bijscholingen in binnen- en buitenland en geef ook les in het vakgebied van osteopathie bij dieren.

Geoffrey Cuvelier

Hallo allemaal, Mijn naam is Geoffrey en ik ben afgestudeerd als dierenarts in 2004. Na bijna 4 jaar in een orthopedische praktijk en verschillende 1e lijn praktijken gewerkt te hebben, besloot ik om in 2008 mijn eigen praktijk in Bornem op te richten. Dit was het begin van de dierenartsenpraktijk Cuvelier. Na verloop van tijd kwamen er meer dierenartsassistenten en dierenartsen met mij samenwerken en besloten we in 2023 om de praktijk te hernoemen naar Dierenartsen Amana. 

Ik volg regelmatig bijscholingen in de algemene diergeneeskunde, maar ook specifiek in de chirurgie, interne diergeneeskunde en medische beeldvorming (RX en echografie).    

Verder zit ik ook in het bestuur van de dierenwelzijnsraad van Bornem, die levert advies naar de gemeente dat betrekking heeft op het algemeen welzijn van alle dieren in onze gemeente, en in het bestuur van de Regionale Rivierenland, een vereniging die bijscholingen organiseert voor dierenartsen in Vlaanderen.

Renée Rozemeijer

Hoi, ik ben Renée en ik ben afgestudeerd als dierenarts in 2020 aan de Universiteit in Gent.. Na mijn afstuderen ben ik opzoek gegaan naar een dierenartsenpraktijk die aansluit bij mijn visie als dierenarts en ben zo terecht gekomen bij Dierenartsen Amana. Hier behandel ik graag al jullie viervoeters en volg ik in het bijzonder de allergie- en huidpatiënten op. 

Ik volg regelmatig bijscholingen in de algemene diergeneeskunde, dermatologie, allergieproblemen, voeding en bijzondere huisdieren.