Een autorit maken met je huisdieren kan een leuke en avontuurlijke ervaring zijn, maar vaak is het een noodzaak om van A naar B te komen. Voor sommige honden, en in nog zeldzamere gevallen katten, zijn autoritten geen probleem of zelfs een welkome verrassing. Helaas betekent het voor veel andere huisdieren geen fijne ervaring. Dit gaat dan vaak gepaard met gejank, gemiauw, hijgen, rondjes draaien, geen rust kunnen vinden, overgeven of zelfs plassen in de auto. Dit maakt het al snel een vervelende opgave voor zowel het huisdier als de eigenaar.
Omdat het soms toch echt onvermijdelijk is, zijn hier enkele handige tips en tricks die je kunt gebruiken. Of het nu gaat om een korte rit naar het hondenpark of de dierenarts, of een lange reis naar een vakantiebestemming, het vereist de nodige training, voorbereiding en voorzorgsmaatregelen om het zo aangenaam mogelijk te maken.
Tips voor de hond
Wanneer je van plan bent om regelmatig met je hond op stap te gaan naar een hondenpark, het strand, het bos of naar familie en vrienden, is het verstandig om al vroeg te beginnen met trainen. Oefen het in- en uitstappen van de auto, het aandoen van de gordel of het plaatsnemen in de auto-bench. Begin met korte ritjes, ook al leiden deze nergens naartoe; het eind van de straat is al ver genoeg. Bouw de afstand geleidelijk op en probeer zoveel mogelijk een leuke eindbestemming te hebben. Hierdoor leren ze dat autoritten ook kunnen leiden tot leuke ervaringen. Wanneer je de auto enkel en alleen gebruikt om naar de dierenarts te gaan, zal je hond dit al snel met elkaar associëren en angstig worden in en rondom de auto. Hoe jonger je hiermee begint en hoe vaker je het oefent, hoe groter de kans dat je hond geen angst ontwikkelt voor de auto en minder last krijgt van reisziekte. Het is essentieel om je hond op een positieve en geleidelijke manier te laten wennen aan autoritten.
Wanneer je langere ritten of een verre reis wilt maken met je hond is goede voorbereiding essentieel. Hierbij gaat de veiligheid van alle inzittenden en de hond voorop. Gebruik daarom altijd een geschikte autogordel, bench of autohek/net om je hond veilig te vervoeren. Dit voorkomt niet alleen dat uw huisdier rondloopt in de auto, maar beschermt ook bij plotselinge stops of ongelukken. Zorg ervoor dat de bench of plaats voor de hond comfortabel is. Voeg een vertrouwd dekentje of speeltje toe om uw huisdier gerust te stellen.
Neem tijdens de reis regelmatig pauzes. Voor langere ritten is het belangrijk om elke twee tot drie uur een pauze te nemen. Laat je hond even uit om te plassen en wat beweging te krijgen. Zorg ervoor dat je hond tijdens deze pauzes altijd toegang heeft tot vers water. Voer je hond echter niet direct voor of tijdens de reis om misselijkheid te voorkomen. Voor langere reizen kun je kleine hoeveelheden voer geven tijdens de pauze. Als je hond gevoelig is voor het ontwikkelen van reisziekte kan ervoor worden gekozen om helemaal niet te voeren tijdens de autorit.
Houd de temperatuur in de auto aangenaam tot fris. Zorg voor voldoende frisse lucht en luchtcirculatie, vaak gaat het nodig zijn om een raampje open te houden ook al heeft de auto airco. Laat uw huisdier nooit alleen achter in een geparkeerde auto, vooral niet op warme dagen, aangezien de temperatuur in de auto snel kan oplopen.
Tips voor de kat
Begin met korte ritjes om je kat te laten wennen aan het reizen in de auto. Dit kan helpen om angst en stress te verminderen. Gebruik een vertrouwde reiskooi of bench die de kat gewend is. Het kan helpen om de reiskooi of bench permanent tot beschikking te stellen zodat je kat er ook in tot rust kan komen. Wanneer deze enkel boven wordt gehaald wanneer ermee naar de dierenarts wordt gegaan, kunnen ze dit negatief associëren waardoor het thuis een gevecht is om de kat in de bench te krijgen.
Overweeg het gebruik van feromonen, zoals een Feliway-spray, om uw kat te kalmeren. Spray dit ongeveer 15 minuten voor vertrek in de draagtas. Katten zijn gewoontedieren en houden van rust en regelmaat. Daarom wordt er niet vaak ver gereisd met katten. Indien dit zich toch voordoet gelden dezelfde tips voor honden, ook voor katten.
Algemene voorzorgsmaatregelen
Zorg ervoor dat je huisdier een halsband met identificatielabel en eventueel een microchip heeft. Dit is essentieel voor het geval uw huisdier zou ontsnappen. Bij angstige huisdieren kunt u overwegen om rustgevende supplementen te gebruiken. Overleg dit altijd eerst met uw dierenarts.
Stel een noodpakket samen met essentiële items zoals:
– Een EHBO-kit voor huisdieren
– Kopieën van de vaccinatiebewijzen
– Extra riem en halsband
– Noodcontactinformatie
Met de juiste voorbereiding en zorgvuldige planning kunt je ervoor zorgen dat reizen met je hond of kat in de auto zowel veilig als aangenaam is. Veilig reizen en een prettige reis gewenst!