Voeding kan 24/24, 7/7 afgehaald worden aan onze automaat

OP VAKANTIE met je huisdier

Op vakantie met het hele gezin of toch alleen, met je trouwe viervoeter of blijft deze thuis? Het vergt hoe dan ook een hoop voorbereiding. Zorg er daarom voor dat alles goed geregeld is voor vertrek zodat je onbezorgd van je vakantie kan genieten.
 
Het is natuurlijk fantastisch als je huisdier gezellig mee kan op vakantie. Om samen een nieuwe omgeving te ontdekken, lekker lange wandelingen te maken of te ontspannen en te genieten van het mooie(re) weer. In deze blog lees je welke voorbereidingen er moeten worden getroffen om de reis een succes te maken.
 
Invoereisen
Afhankelijk van het land van bestemming en de manier waarop de bestemming wordt bereikt, zijn er bepaalde invoereisen die moeten worden nageleefd. Allereerst moeten alle huisdieren beschikken over een EU-paspoort en gechipt zijn ter identificatie. Als ze mee gaan over de (Belgische) grens moeten honden, katten en fretten verplicht gevaccineerd zijn tegen Rabiës, minstens 21 dagen voor vertrek. Verschillende landen eisen aanvullend een titerbepaling voor rabiës als bewijs van adequate bescherming. Deze titerbepaling kan worden uitgevoerd vanaf 30 dagen na de vaccinatie en het kan tot 3 weken duren voordat de resultaten beschikbaar zijn. Het is daarom cruciaal om de vaccinaties en eventuele verdere onderzoeken ruim van tevoren te regelen voordat de vakantie begint.
 
Voor een aantal landen (binnen of buiten de EU) gelden aanvullende invoereisen. Honden en katten moeten daar vaak bijkomende verplichte vaccinaties krijgen en/of behandeld worden tegen parasieten. Daarnaast is in deze landen vaak een gezondheidsverklaring vereist, die binnen 120 tot 24 uur voor invoer moet worden afgetekend door een dierenarts. Niet enkel de regels van het land van bestemming moeten worden nageleefd, maar ook die van ALLE landen waar je doorheen reist op weg naar je eindbestemming. Deze regels zijn niet van toepassing wanneer je naar de bestemming vliegt.
 
Voorbereiding:
EU-paspoort en chip: Zorg dat je huisdier beschikt over een EU-paspoort en gechipt is.
Controleer de invoereisen: Zoek tijdig uit welke documenten en vaccinaties vereist zijn.
Vaccinaties: Regel de noodzakelijke vaccinaties, inclusief rabiës, op tijd.
Gezondheidsverklaring en/of ontworming: Voor sommige landen is een recente gezondheidsverklaring en/of ontworming vereist. Maar een afspraak 120 – 24 uur voor vertrek bij de dierenarts om dit in orde te maken. 
 
Exotische ziekten
Met vakantie zoeken we vaak de zon en warmere temperaturen op. Helaas komen in deze regio’s bepaalde exotische ziekten voor, die hier niet voorkomen en waar onze honden en katten extra gevoelig voor zijn. Deze ziektes worden vaak overgedragen door insecten en zijn soms moeilijk te behandelen. Een goede bescherming tegen insecten en parasieten kan een uitkomst bieden. Hiermee bescherm je niet alleen je trouwe viervoeter maar ook jezelf.
 
Beschermingsmaatregelen:
Anti-parasitaire behandelingen: Gebruik preventieve middelen tegen teken, vlooien en andere parasieten. Herhaal de behandeling tegen parasieten bij de terugkomst van de reis en 28 – 30 dagen hierna.
Insectenwerende middelen: Bescherm je huisdier tegen muggen en andere stekende insecten.
Gezondheidscontrole: Laat je huisdier controleren bij de dierenarts voor vertrek om eventuele gezondheidsrisico’s te minimaliseren.
 
Beperkingen voor bepaalde rassen
Helaas mag niet iedereen altijd mee op vakantie. In de volgende Europese landen gelden extra eisen of zelfs een volledig verbod van bepaalde hondenrassen: Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Ijsland, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Portugal en Spanje. Dit betreft rassen zoals de American Staffordshire terriër (Stafford), Staffordshire bull terriër (Pitbull), Dobermann Pinscher, Duitse Herder, Rhodesian Ridgeback, Mastiff, Boerboel, Dogo, Argentino, Cane Corso, American Bulldog, Kangal, Akita, Tosa en Rottweilers. Deze regels kunnen ook van toepassing zijn op honden die gekruist zijn met een van de bovengenoemde rassen of die hierop lijken. 
In Cyprus zijn er bovendien beperkingen voor bepaalde kattenrassen, zoals de Savannah, Bengaal, Caracal of hybride hiervan.
 
Deze strengere eisen of beperkingen gelden niet alleen voor het land van bestemming, maar ook voor alle landen waar je doorheen reist.
 
Specifieke regels per land:
Verboden rassen: Informeer naar de regels omtrent specifieke rassen in de landen van je reisroute en eindbestemming.
Muilkorf en lijnplicht: In sommige landen is het verplicht bepaalde rassen gemuilkorfd en aan de lijn te houden.
 
Opvang tijdens de vakantie
Wanneer huisdieren niet mee kunnen of mogen zijn er verschillende opties voor het regelen van de verzorging van je dier. Er zijn dierenpensions/hotels, oppas aan huis of je dier kan op logé bij familie of vrienden.
 
Dierenpensions
Wanneer je viervoeter naar een pension gaat, kies er dan eentje die bij je aansluit. Ga daarom vooraf op bezoek om eens te kijken of ze aan je wensen voldoet. Vraag ook na welke voorwaarden het pension stelt voor het verblijf van je huisdier. Vaak moet het paspoort, de identificatie en bepaalde vaccinaties in orde zijn maar sommige verlangen ook een recente ontworming en/of ontvlooiing. Reserveer op tijd omdat de plekken vaak snel zijn volgeboekt in het hoogseizoen.
 
Belangrijke overwegingen voor dierenpensions of dierenhotels:
Bezoek het pension: Maak een afspraak om het pension vooraf te bezoeken.
Controleer de voorwaarden:Informeer naar de vereiste documenten en gezondheidsstatus.
Tijdige reservering: Zorg ervoor dat je tijdig reserveert, vooral in het hoogseizoen.
 
Oppas aan huis
Katten, vogels, konijnen en knaagdieren blijven vaak liever thuis en bij paarden en terrariumdieren is het praktischer om ze niet te hoeven verplaatsen. Daarvoor is een oppas aan huis een ideale oplossing. Dit kunnen vrienden of familie zijn, maar er kan ook betaalde opvang worden geregeld. Maar wie ook voor je trouwe vriend komt zorgen, voorzie voldoende voeding, snoepjes, kattenbakkorrels, hondenpoepzakjes en andere benodigdheden. Laat uitgebreide instructies achter voor de alledaagse zaken, maar bespreek zeker ook het stappenplan bij ziekte of andere calamiteiten tijdens je afwezigheid.
 
Voorbereidingen voor de oppas:
Voorzieningen: Zorg voor voldoende voer, snoepjes en andere benodigdheden.
Instructies: Laat duidelijke instructies achter voor dagelijkse zorg en noodgevallen.
Betrouwbaarheid: Kies een betrouwbare oppas, hetzij via vrienden of een professionele service.
 
Voorbereidingen voor een onbezorgde reis:
Als alles goed is geregeld kan je met een gerust hart op vakantie vertrekken om optimaal te genieten. Het team bij Amana helpt je hier graag mee. Neem contact met ons op als je vragen hebt over de specifieke invoereisen van je bestemming, het op punt zetten van vaccinaties bij je huisdier, het veilig meenemen van medicatie op reis of andere zaken die nodig zijn voor een vlot verloop van de vakantie.
 
Met de juiste voorbereidingen kan je samen met je huisdier genieten van een ontspannen en onvergetelijke vakantie. Vergeet niet om ruim van tevoren te beginnen met de planning, zodat je verzekerd bent van een zorgeloze en plezierige reiservaring voor zowel jou als je geliefde viervoeter.
 
Checklist voor het reizen met je huisdier:
Europees paspoort
Anti-parasitaire middelen
Halsband met uw gegevens
Eet- en drinkbakken
Mand en/of deken
Kattenbak en strooisel
Riem en hondenpoepzakjes
Speeltjes 
EHBO-doos
Medicijnen
Muilkorf (soms verplicht)
Verzorgingsproducten
Water voor onderweg
 
Met deze uitgebreide gids ben je goed voorbereid om samen met je huisdier te genieten van een zorgeloze vakantie. Of je nu de zon opzoekt of liever dichter bij huis blijft, de juiste planning en voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat zowel jij als je huisdier een geweldige tijd tegemoet gaan.

Bron: www.licg.nl
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0

Sarah Andries

Sarah van KatteZacht is een professioneel kattentrimster die exclusief samenwerkt met onze praktijk. Sinds 2019 is KatteZacht de referentie voor een kat- en vachtvriendelijke verzorging in Bornem en het Waasland. Een tweetal keer per maand is Sarah (op afspraak) aanwezig in de praktijk en helpt ze jouw kat zich weer goed te voelen in zijn/haar vel. Je kan de afspraak vachtverzorging combineren met een medische controle indien gewenst. Een afspraak inboeken doe je door contact op te nemen via sms/Whatsapp op het nummer 0485 30 72 48 – Sarah stemt dan verder met jou en met de praktijk af.

Klanten van de praktijk zijn ook steeds welkom in de gezellige trimstudio in Temse voor een afspraak. Voor meer informatie over hoe Sarah werkt, kan je een kijkje nemen op de socials van KatteZacht of op www.kattezacht.be

Olivier Legros

Hallo, ik ben Olivier en ik ben afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit van Gent in 2011. Na het afstuderen heb ik in enkele dierenklinieken gewerkt om uiteindelijk terecht te komen bij Dierenartsen Amana. Ik volg regelmatig bijscholingen maar in het bijzonder leg ik me toe op de cardiologie.

Kris De Ceulaer

Hallo, Ik ben Kris en ik ben in 2004 afgestudeerd als dierenarts. Ik begon mijn loopbaan aan de Universiteit van Antwerpen en behaalde daar een doctoraat in 2011. Ik wist op dat moment dat ik niet heel mijn leven aan de Universiteit wilde werken en heb verder gestudeerd voor Osteopathie bij dieren, eerst in Nederland, dan in Frankrijk. In 2010 behaalde ik het diploma en startte ik Dierenosteopaat.be, mijn praktijk. Dit heb ik aangevuld met een diploma acupunctuur bij dieren in 2016, en Chinese Voedingsleer. Mijn behandelingen bestaan dus uit het opmaken van een energetische balans, al of niet acupunctuur indien nodig, en dan het loswerken van de spanningen met osteopathie. 

Ik werk in 2 praktijken maar voornamelijk bij Dierenartsen Amana. Ik volg bijscholingen in binnen- en buitenland en geef ook les in het vakgebied van osteopathie bij dieren.

Geoffrey Cuvelier

Hallo allemaal, Mijn naam is Geoffrey en ik ben afgestudeerd als dierenarts in 2004. Na bijna 4 jaar in een orthopedische praktijk en verschillende 1e lijn praktijken gewerkt te hebben, besloot ik om in 2008 mijn eigen praktijk in Bornem op te richten. Dit was het begin van de dierenartsenpraktijk Cuvelier. Na verloop van tijd kwamen er meer dierenartsassistenten en dierenartsen met mij samenwerken en besloten we in 2023 om de praktijk te hernoemen naar Dierenartsen Amana. 

Ik volg regelmatig bijscholingen in de algemene diergeneeskunde, maar ook specifiek in de chirurgie, interne diergeneeskunde en medische beeldvorming (RX en echografie).    

Verder zit ik ook in het bestuur van de dierenwelzijnsraad van Bornem, die levert advies naar de gemeente dat betrekking heeft op het algemeen welzijn van alle dieren in onze gemeente, en in het bestuur van de Regionale Rivierenland, een vereniging die bijscholingen organiseert voor dierenartsen in Vlaanderen.

Renée Rozemeijer

Hoi, ik ben Renée en ik ben afgestudeerd als dierenarts in 2020 aan de Universiteit in Gent.. Na mijn afstuderen ben ik opzoek gegaan naar een dierenartsenpraktijk die aansluit bij mijn visie als dierenarts en ben zo terecht gekomen bij Dierenartsen Amana. Hier behandel ik graag al jullie viervoeters en volg ik in het bijzonder de allergie- en huidpatiënten op. 

Ik volg regelmatig bijscholingen in de algemene diergeneeskunde, dermatologie, allergieproblemen, voeding en bijzondere huisdieren.